Vi heter Anna & Michael, men kallas för Strega & Otto.

Vi bor i nordöstra Uppland och Uppsala är vår närmaste stad.

 

 

 

 

 

 

Roslagen - med alla sina krokiga & smala motorcykelvägar - ligger runt husknuten, till glädje för husse i huset som är en inbiten hojåkare sedan lång tid tillbaka.

 

 

 

I familjen finns tre döttrar; den äldsta har flyttat hemifrån och pluggar på högskola, de två yngre bor hemma och går i grundskolan.

Vi har i dagsläget tre hundar, en 10-årig tervuerenhane (Leo), en 5-årig dalmatinertik (Dixie) och hennes dotter (Era) som är född 2011.

I huset bor också en 14-årig landsköldpadda (Tim), några akvariefiskar och en och annan dammråtta.

På vintern händer det att några enstaka skogsmöss flyttar in - utan inbjudan förstås - men de flyttar ut till skogen igen så fort vårsolen börjar värma markerna. Tidigare hade vi en huskatt, och så länge hon levde hade vi inte några vintermöss boende hos oss. Det finns funderingar på att införskaffa en ny katt, men det är än så länge just funderingar.

Om oss.

Något som vi (nästan) alltid saknar på olika uppfödarsidor är hur olika uppfödare tänker när de väljer ut sina avelsdjur.

 

Vad är anledningen till att just den eller den hunden passerar uppfödarens nålsöga och ”får” bli förälder?

 

Det är många gånger svårt att hitta en röd tråd i ”tänket bakom” de tilltänkta kombinationerna, och det är - förstås - ännu svårare att bedöma om resultaten kommer att bli bra eller inte. Många gånger vet man ju inte det, förrän valparna uppnått en hyfsat vuxen ålder.

 

Framför allt så saknar vi ibland en öppen, rak och ärlig genomgång av föräldradjurens för- och nackdelar, så att man som valpköpare får en känsla för om det här är bra för just min framtida valp eller inte.

 

Visst skulle det underlätta om alla kunde förklara/motivera sitt avelsarbete lite mer? Och inte bara presentera utställningsmeriter?

 

 

Vi tror på öppenhet och kommer på de närmaste sidorna att filosofera lite om hur just vi tänker, tycker och känner om olika saker som vi anser vara viktiga.

 

Det är naturligtvis inte helt lätt att plocka fram en heltäckande bild av hundarna, och vissa bitar kanske faller på plats först när deras valpar vuxit upp och visat framtassarna på olika evenemang.

 

En del kanske man inte kommer på förrän ännu senare, men som valpköpare vill iaf vi veta så mycket som möjligt innan valpköpet! Och det kanske ni också vill?

 

 

Otto är uppväxt med flera olika hundraser; bl.a. boxer & yorkshireterrier.

Vår första gemensamma hund var en dalmatinertik, född 1990 och Dixie är familjens tredje prickiga. Under åren har vi även stiftat närmare bekantskap med schäfer, pinscher och belgare.

Det har gåtts valpkurser, unghunds- och tävlingslydnadskurser och olika brukskurser där i synnerhet söket har varit en stor källa till glädje - både för hundarna och oss hundägare! 

STOKK’s ringsekreterarkurs och SKK’s hunduppfödarutbildning* finns med bland ”hundmeriterna”, förutom tonvis med lästa hundböcker - allt ifrån rasböcker till lydnads- och mentalitetsböcker.

 

Vi är båda två av den åsikten att man inte kan lära sig för mycket, och missar sällan ett tillfälle att gå på kurs om förutsättningarna är de rätta.

 

2009 fick vi vårt kennelnamn godkänt av F.C.I. och SKK.

 

 

 

Viljan att föda upp prickiga hundar är varken ett tillfälligt infall eller någon plötslig idé från vår sida. Tanken har legat och grott länge, stötts och blötts i diskussioner oss emellan och med andra, vi har funderat på var sitt håll och tillsammans.

Vi har läst och sett och hört en massa om ”hunduppföderi” under årens lopp - både positivt och negativt. Vi har vägt för och emot.

Steget att ansöka om kennelnamn och till slut göra slag i saken var, om vi får säga det själva, ganska väl genomtänkt.

 

Efter drygt 20 år med dalmatiner, så känns det som att vi börjar få ett hum om vad vi önskar och vill ha ”i” en prickig hund, men kanske framförallt har vi sett en del som vi inte vill ha mer av.

 

 

Våra funderingar, prioriteringar och mål? Sidan 4!

* SKK’s Uppfödarutbildning är uppdelad i sex olika ämneskurser (genetik, anatomi, utfodring, parning & valpning, valpens beteende och juridik).

Dalmatinern som ras? Sidan 3!

3

4

Tillbaka till första sidan